Fragt

Guide til vin og mad

Der er ingen varer

MINIGUIDE TIL VIN OG MAD

Hvilken vin skal jeg vælge til ost ? Hvilken vin passer til vildt ? Kan man kun drikke hvidvin til fjerkræ ? Det er bestemt ikke lige meget hvilken vin du vælger – for vinen kan tage dine retter til nye højder ved at understøtte retten, eller vinen kan ødelægge retten ved at overdøve de forskellige smagsnuancer.

I denne guide får du Propperiets anbefalinger af hvad du skal serverer til dine lækre retter.

Guiden kan hjælpe dig i en bestemt retning alt efter hvad kød du har valgt, men vi kender ikke dit tilbehør og sauce, så derfor skal du arbejde ud fra følgende regel: Jo mere sødme i retten, jo mere sødme i vinen. Jo tættere, kraftigere og federe sauce, des kraftigere vin - og omvendt.

Men saucen er jo som regel bestemt af kødet. Derfor tager vores guide udgangspunkt i kød-typen.

Hvad skal du servere ?

 
  
 

Underkategorier

  • Vildt uden fjer
    VILDT uden fjer   Kødet er let sødligt og det samme er saucen som regel. Derfor skal du bruge en vin, som er mere delikat end den er kraftig og robust. Vine fra varme områder er som regel gode hertil. Gå efter sødmefulde vine med relativt høj alkoholprocent. Her er Propperiet´s forslag til retter med fx dådyr, harer m.m:  
  • Vildt med fjer
    FUGLEVILDT   Det smager af mere end kylling og kalkun, men af mindre end vildt uden fjer. Til vildt med fjer skal du gå efter lette saftige rødvine. Bourgogne er altid godt til vildt med fjer, men der findes også andre muligheder, se dem her:  
  • Fjerkræ
    FJERKRÆTil fjerkræ kan anvendes både rød, rosé og hvidvin. Vælger du rødvin skal være i den lette ende. Vælger du hvidvin eller rosé, så er det tilberedningen du skal vælge din vin udfra. Et godt krydret kyllingebryst kan sagtens tåle modspil fra en vin med sødme. Er det der imod kyllingebryst med en let salat, så skal vinen være friskere og mere tør.   Se Propperiets bud her, men ha´ hele tiden din tilberedning i tankerne
  • Svinekød
    SVINEKØD   Svinekød kan tilberedes på mange måder. Kødet i sig selv er meget mildt i smager, men det bliver oftest krydret med lidt stærkere krydderier. Fx skal en grillet, marineret svinemørbrad have modspil fra en vin der kan spille lidt med musklerne.   Se her vores bud på vine som går godt til svinekød   
  • Lam
    LAM   Lam har noget mere smag end fx svinekød og kan tilberes i det uendelige. Retter med lam kan være meget kraftige og sødmefulde, hvis det serveres som simremad. Tilbereder du det derimod i ovn med timian, citronskal og hvidløg bliver det et lidt andet stykke kød, hvor knap så kraftige vine skal i spil.   Propperiets bud på vine som passer til retter med lam finder du her - men husk at have din tilberedning med i dine overvejelser når du vælger vin.   
  • Oksekød
    OKSEKØD   Oksekød er kraftigt i smagen og uanset hvordan kødet tilberedes, så er fibrene i kødet og smagen medvirkende til, at de solide og kraftige vine skal i spil her.    Her er propperiets bud på gode kraftige rødvine  
  • Fisk
    FISKFisk kan tilberedes på uendeligt mange måder og indgå både i kraftige retter og som mere smagsneutrale retter, hvor måske tilbehøret tager over. Kategorien burde faktisk være inddelt i flere underkategorier. Istedet henviser vi til kategorien: Skaldyr, hvis du skal servere en let fiskeret. Indeholder din fiskeret en del smag og kryderier, så er vores bud her:  
  • Skaldyr
    SKALDYRDe sprøde og lette hvidvine spiller flot op til retter med skaldyr. Skaldyrets sarte sødmefulde smag må ikke forstyrres for meget af fadlagrede fede vine. Derfor er følgende vine velegnede:  
  • Snacks, salater & tapas
    SNACKS, SALATER & TAPAS   Her er vine, der kan stå for sig selv. De kan nydes som aperitif, til snack, en let salat, tapas eller skal der bare hygges på terrassen imens man venter på grillen, så passer disse vine rigtig godt.  
  • Ost
    VIN TIL OSTEBORDET Vin og ost er en fantastisk kombination, og kan få en hver mæt gæst til at føle, at de lige har plads til lidt mere... Sådan laver du et lækkert ostebord:Find et stort spækbræt, granitplade eller lagkagefad fremKøb 5-8 gode oste. Tag udgangspunkt i forskellig smag, farve og konsistens. Nogle hårde oste, som fx vesterhavsost eller prima donna, nogle bløde cremede flødeoste og/eller gedeoste, nogle skimmeloste -fx blå kornblomst eller gorgonzola. Beregn 200 gr. ost/gæst, hvis det er til hovedret. Skær dine oste ud i forskellige "vinkler" og læg dem op på dit fad med god mellemrum imellem. Find små fine skåle frem, og fyld dem med oliven, nødder, syltet frugt fx kvæde, pesto, løgkompot - og stil dem mellem ostene. Fyld "huller" i fadet op med frugt som fx vindruer, blommer, figner, passionsfrugter osv. Skriv ostens navn på små flag og stik dem i ostenServer med et udvalg af kiks og rugbrødschips. Husk at tage ostene ud af køleskabet 30 minutter før de skal spises - så kommer smagen bedre frem. De fleste vælger rødvin eller portvin til deres ostebord, og det er en god ide.Men serverer du rødkit- eller skimmeloste må du ikke undervurdere en sød hvidvin, som er fremragende til at forbinde det sure med det søde, kontra det salte og det fede.Vi anbefaler nedenstående vine, som vil klæde et hvert ostebord.